De ongeschreven regels van thuis klussen

De ongeschreven regels van thuis klussen

Geschikte klustijden

Er zijn geen landelijk geldende geschreven regels die vertellen wanneer wel en niet geklust mag worden. Ongeschreven fatsoensregels zijn er echter wel. Over het algemeen kunt u stellen dat u er goed aan doet rekening te houden met de reguliere kantoortijden en avonduren. Dit betekent dat klussen het beste vermeden kan worden vóór 08:00 uur 's ochtends en na 20:00 uur 's avonds op weekdagen. Werkt u de hele dag en pakt u de klus pas in de avond op, beperk de werkzaamheden die lawaai maken dan tot uiterlijk 22:00 uur. 

Tijdens het weekend kunt u de tijden eventueel iets verschuiven naar een latere starttijd en een eerdere eindtijd. De meeste mensen zijn in het weekend toch echt op zoek zijn naar rust en ontspanning in hun eigen huis. Door deze tijden te respecteren, minimaliseert u de kans op frustratie en conflicten met uw buren.

Geluidsoverlast beperken

Naast het respecteren van de klustijden, is er ook veel te doen om de geluidsoverlast. Natuurlijk probeert u die zoveel mogelijk te beperken, maar dat is niet altijd mogelijk. Ook hiervoor gelden geen landelijke regels, maar zijn er wel enkele algemene richtlijnen die u kunt volgen. In veel stedelijke gebieden en woongemeenschappen gelden vaak regels met betrekking tot geluidsoverlast, waaronder klusgeluiden. Informeer daar dus naar in uw eigen gemeente.

Een veelvoorkomende norm is dat het geluidsniveau overdag (bijvoorbeeld tussen 07:00 en 22:00 uur) niet hoger mag zijn dan 55 tot 65 decibel (dB) buiten een woning. Voor de beeldvorming: een normaal gesprek produceert ongeveer 60 dB en een boormachine of kettingzaag ongeveer 100 dB. Raadpleeg de specifieke regelgeving en richtlijnen van uw locatie om zeker te weten wat in uw gemeente is toegestaan. 

Geluidsbeperkende maatregelen

Tijdens het klussen kunt u ook enkele geluidsbeperkende maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal dat u gebruikt. Kies voor zachte materialen die trillingen kunnen verminderen en goed onderhouden gereedschappen met geluiddempende bevestigingen. Hebt u een grote klus, denk dan aan geluidsisolatie voor de ruimte waarin gewerkt wordt. 

Blijf communiceren

Voorkomen van overlast is niet altijd haalbaar. Blijf daarom altijd goed communiceren met de buren. Breng ze vooraf op de hoogte, zodat ze eventueel zelf maatregelen kunnen treffen. En houd ze vervolgens op de hoogte van de voortgang. Soms kan het helpen feedback te vragen. Open communicatie kweekt begrip en vermindert de kans op spanningen.

Hoewel klussen noodzakelijk kan zijn, is het belangrijk altijd rekening te houden met het welzijn van uw buren. Door de juiste tijden te kiezen en geluidsoverlast te minimaliseren, kunt u een positieve relatie met uw buren behouden en een harmonieuze woonomgeving handhaven.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Start verkoop nieuwbouwproject Ada van Holland Hofje Hazerswoude-Dorp

Start verkoop nieuwbouwproject Ada van Holland Hofje Hazerswoude-Dorp

Op zaterdag 11 mei tussen 12.00 en 14.00 uur start de verkoop van nieuwbouwproject Ada van Holland Hofje in Hazerswoude-Dorp. 

De bijeenkomst vindt plaats op ons kantoor aan het Raoul Wallenbergplein 21 in Alphen aan den Rijn.

Zo verhuist u zware meubels zo veilig en efficiƫnt mogelijk

Zo verhuist u zware meubels zo veilig en efficiƫnt mogelijk

Verhuizen is vaak een uitdagende onderneming, vooral wanneer het aankomt op het tillen en verplaatsen van zware meubels. Of u nu naar een nieuwe woning gaat of uw interieur opnieuw inricht, het manoeuvreren met grote meubelstukken kan een behoorlijke klus zijn. Hier zijn enkele handige tips om deze taak soepeler te laten verlopen

Mag u uw kind geld schenken voor het kopen van een woning?

Mag u uw kind geld schenken voor het kopen van een woning?

Geld schenken aan uw kinderen om te investeren in een woning mag, maar de regels zijn minder aantrekkelijk geworden. Tot twee jaar geleden was er nog de zogenaamde jubelton. Deze is vorig jaar afgebouwd en is nu volledig verdwenen. Wat mag u nog schenken aan uw kinderen?

Deerenberg & Van Leeuwen Makelaardij