DE KERSTTAFEL DEKKEN: ZO DOET U DAT

DE KERSTTAFEL DEKKEN: ZO DOET U DAT

Het bestek

Kent u dat gevoel? Dat u in een restaurant zit en u ziet links van u drie verschillende soorten en formaten vorken liggen en rechts ook nog eens drie verschillende messen. Welke bestek pakt u voor welke gang? Eigenlijk is het heel simpel en zijn er slechts vier regels voor het indekken van uw couvert (het benodigde eetgerei per gast):

  • U werkt altijd van buiten naar binnen. Het bestek voor de eerste gang, legt u het verst naar buiten.
  • Messen liggen altijd rechts, vorken links en bestek voor het dessert ligt boven het bord.
  • De snijzijde van het mes ligt altijd naar binnen.
  • De onderkanten van het bestek liggen allemaal even hoog.

Uiteraard moet het bestek allemaal netjes gepoetst zijn. De truc is om bestek na gebruik zo snel mogelijk af te wassen in heet water, met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel het bestek daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek. Uw bestek glanst nu nog mooier in het kaarslicht.

De borden

Gebruikt u tijdens uw diner meerdere borden, stapel de borden dan van groot naar klein. De borden zet u op twee vingers van de onderkant van de tafel neer. Een onderbord geeft de kersttafel extra sfeer. Houd daarbij rekening met de kleuren en de stijl van de gedekte tafel. Heeft u geen onderborden in de stijl van de rest van de tafel, laat ze dan achterwege. Serveer uw hoofdgerecht - mits deze warm is - altijd op voorverwarmde borden. Haal de borden voor het hoofdgerecht tijdig van tafel en plaats deze in een voorverwarmde oven, een paar minuten in de magnetron of een bak met warm water. Op deze manier blijft uw hoofdgerecht langer warm.

Voor het stokbroodje vooraf plaatst u een klein bordje linksboven de andere borden. Vergeet deze niet weg te halen na het hoofdgerecht.

De glazen

Een lekker diner wordt vaak vergezeld door verschillende wijnen. De wijn-spijscombinatie maakt uw kerstdiner helemaal compleet. Af en toe een glaasje water tussendoor is goed tegen de hoofdpijn de volgende dag, maar ook om smaken te neutraliseren. U heeft daarom drie verschillende glazen nodig: witte wijn-, rode wijn- en waterglazen. Deze zet u rechtsboven de borden, waarbij van links naar rechts het waterglas, het glas voor de rode wijn en het glas voor de witte wijn. Koffie- en theeglazen worden pas tijdens het dessert geplaatst, rechts van het bestek.

Denk vervolgens aan de servetten in een mooie ring, de kaarsen, een karaf voor het water en de menukaarten en uw kerstdiner kan niet meer stuk.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Kom naar ons WoonCafé op vrijdagavond 29 september van 19:00 tot 21:00 in Alphen en Nieuwkoop!

Kom naar ons WoonCafé op vrijdagavond 29 september van 19:00 tot 21:00 in Alphen en Nieuwkoop!

We nodigen je graag uit om tijdens ons WOONCAFÉ op 29 september van 19.00-21.00u een drankje bij ons te nuttigen.
Tegelijkertijd kan je allerlei woon gerelateerde vragen stellen aan de onderstaande experts die deze avond voor je klaar staan:


 

Junior makelaar gezocht!

Junior makelaar gezocht!

Voor ons kantoor in Nieuwkoop zoeken we een beginnend makelaar. Ben jij actief, ondernemend en nieuwsgierig? Wonend in Nieuwkoop of direkte omgeving? En bezig met je makelaarsopleiding of heb je deze afgerond? Mail ons dan jouw sollicitatie via pvleeuwen@deerenberg.nl

Deerenberg & Van Leeuwen Makelaardij