De slimme cameradeurbel: wat mag wel en wat mag niet?

De slimme cameradeurbel: wat mag wel en wat mag niet?

Algemene Verordening Gegevensbescherming

In het kort mag u de deurbel met camera niet zomaar richten op het huis van uw buren of de openbare weg. De camera mag alleen gericht zijn op privéterrein. Staat uw camera toch gericht op de openbare weg, dan komt u in het gedrang met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG gaat namelijk over de bescherming van persoonsgegevens, dus ook als u zonder uw toestemming gefilmd wordt door een deurbelcamera. 

Toestemming

Bent u particulier en maakt u cameraopnames voor huishoudelijk gebruik op privéterrein, dan is er niets aan de hand. Filmt u echter ook de openbare weg voor bijvoorbeeld beveiligingsdoelen, of stelt u de beelden via het internet beschikbaar, dan is daar toestemming voor nodig van de mensen die op de film staan. Hebt u geen toestemming, dan bent u in strijd met de AVG. Is het onvermijdelijk om de openbare weg te filmen, zorg dan dat de gezichten van voorbijgangers zijn geblurd. 

Cameratoezicht

Daarnaast moet de camera altijd goed is beeld zijn. De bezoeker moet kunnen weten dat hij op dat moment gefilmd wordt. Is dat niet het geval, dan is een extra bord of sticker nodig waarop staat dat de persoon in kwestie gefilmd wordt of dat er cameratoezicht is.  

Selectie

Bij het ophangen van de deurbelcamera filmt de camera de volledige groothoek waaronder hij is opgehangen. Grote kans dat u op dat moment ook de deur van de buren filmt of de openbare weg ziet. Veel camera’s hebben de mogelijkheid om selecties te maken. U kunt precies aangeven wat u gefilmd wil hebben en wat niet. Op die manier kunt u de camera vrij precies instellen op alleen het filmen van privéterrein.

Beeldmateriaal bewaren

Voor het bewaren van het beeldmateriaal zijn ook verschillende mogelijkheden. Met extra abonnementen kunnen heel wat uren aan materiaal bewaard blijven. Handig voor als u op vakantie bent misschien, zodat u als u thuiskomt eens rustig kan bekijken wie er op uw erf is geweest, maar bedenk goed wat u met de bewaarde beelden wil doen en of het echt nodig is. De AVG adviseert de camerabeelden zo kort mogelijk, maar liever nog helemaal niet te bewaren. 

Algemene regels 

In het kort gelden de volgende regels voor het gebruik van een deurbelcamera:

  • Zorg dat de camera goed, op alleen privéterrein, staat afgesteld.
  • Laat de bezoeker duidelijk weten dat hij wordt gefilmd door middel van een sticker of bordje bij de deur.
  • Bewaar geen beelden en anders zo kort mogelijk en beveiligd.
  • Deel de beelden niet met derden.
  • Blur gezichten van voorbijgangers indien de camera op de openbare weg gericht staat.

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u alle informatie omtrent het gebruik en de regelgeving van een slimme deurbel met camera. Hier leest u ook wat u moet doen als de politie om uw beelden komt vragen, wanneer u wél de openbare weg mag filmen en wat er kan gebeuren op het moment dat u in strijd met de AVG handelt. Belangrijk om te onthouden is dat u altijd de privacy van de mensen die u filmt respecteert. 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Zo verhuist u zware meubels zo veilig en efficiënt mogelijk

Zo verhuist u zware meubels zo veilig en efficiënt mogelijk

Verhuizen is vaak een uitdagende onderneming, vooral wanneer het aankomt op het tillen en verplaatsen van zware meubels. Of u nu naar een nieuwe woning gaat of uw interieur opnieuw inricht, het manoeuvreren met grote meubelstukken kan een behoorlijke klus zijn. Hier zijn enkele handige tips om deze taak soepeler te laten verlopen

Mag u uw kind geld schenken voor het kopen van een woning?

Mag u uw kind geld schenken voor het kopen van een woning?

Geld schenken aan uw kinderen om te investeren in een woning mag, maar de regels zijn minder aantrekkelijk geworden. Tot twee jaar geleden was er nog de zogenaamde jubelton. Deze is vorig jaar afgebouwd en is nu volledig verdwenen. Wat mag u nog schenken aan uw kinderen?

Kom naar ons WoonCafé op vrijdagavond 5 april van 19:00 tot 21:00 in Alphen aan den Rijn.

Kom naar ons WoonCafé op vrijdagavond 5 april van 19:00 tot 21:00 in Alphen aan den Rijn.

Tijdens het Wooncafé, dat plaatsvindt tussen 19:00 en 21:00 uur, kun je genieten van een drankje terwijl je in gesprek gaat met onze specialisten. 

 

Deerenberg & Van Leeuwen Makelaardij