IS HET VERSTANDIG ONTBINDENDE VOORWAARDEN ACHTERWEGE TE LATEN?

IS HET VERSTANDIG ONTBINDENDE VOORWAARDEN ACHTERWEGE TE LATEN?

Boetevrij afzien van koop

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die in het voorlopig koopcontract worden opgenomen en zorgen ervoor dat u als koper boetevrij van een woning kunt afzien. Wanneer u als koper voldoet aan een van de ontbindende voorwaarden hebt u recht op ontbinding van het getekende koopcontract, waarmee de koop dus niet meer doorgaat. Ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering, waarbij u de koop kunt ontbinden op het moment dat u de financiering niet rond krijgt of het voorbehoud van bouwkundige keuring, waarbij u van de koop kunt afzien wanneer tijdens een bouwkundige keuring blijkt dat de technische staat van de woning niet in orde is.

Risico

De ontbindende voorwaarden zijn echter voor een verkoper een extra onzekerheid. In deze gekke tijden op de woningmarkt lijkt de verkoper het voor het zeggen te hebben. Hij heeft namelijk een ruime keuze uit kopers, die ook nog eens overbieden. Wanneer u voorstelt ontbindende voorwaarden te willen opnemen in het voorlopig koopcontract, kan het zijn dat u als koper een risico loopt, omdat de verkoper daar niet op wil wachten. En u bent al lang blij dat u een huis hebt gevonden dat voldoet aan uw wensen en past binnen uw budget. Neemt u dan het risico de ontbindende voorwaarden achterwege te laten?

Financiële nooduitgang

Houd er rekening mee dat de boete van het ontbinden van een koopcontract meestal 10% van de koopsom bedraagt. Wanneer u de ontbindende voorwaarden achterwege laat, is het wel verstandig een financiële buffer te hebben die dit verlies kan opvangen mocht het toch misgaan. Zoals gezegd zijn ontbindende voorwaarden bedoeld om de koper te beschermen. U creëert voor uzelf een soort financiële nooduitgang waarvan u altijd gebruik kan maken indien dat nodig is. Weet u zeker dat u de financiering rond krijgt of bent u bekend met de bouwtechnische staat van de woning, dan loopt u al minder risico. 

Of het verstandig is om de ontbindende voorwaarden achterwege te laten, is per situatie verschillend. Kijk voordat u deze keuze maakt heel goed naar uw eigen financiële situatie en maak vervolgens een inschatting van het financiële risico dat u loopt en of u dat kunt opvangen. Loopt u liever geen risico, dan is het verstandig ze toch op te nemen in het voorlopig koopcontract.

Gerelateerde Nieuwsberichten

1 April a.s. Info Markt Wonen & Landelijke Open Huizen Dag NVM

1 April a.s. Info Markt Wonen & Landelijke Open Huizen Dag NVM

Op deze dag kunt u tussen 11.00 - 15.00 uur diverse woningen, zonder afspraak, bezichtigen. Alle deelnemende woningen kunt u een week voor de Open Huizen Dag terugvinden op onze site en op funda.

Tevens bent u op 1 april a.s. van 11:00 tot 15:00 uur van harte welkom op onze kantoren in Alphen en Nieuwkoop voor de Info Markt Wonen.

 

DEERENBERG & VAN LEEUWEN BEANTWOORDT DE VRAAG VAN DE MAAND

DEERENBERG & VAN LEEUWEN BEANTWOORDT DE VRAAG VAN DE MAAND

Drie dagen bedenktijd voor de koper, wat houdt dat eigenlijk in?

DE KERSTTAFEL DEKKEN: ZO DOET U DAT

DE KERSTTAFEL DEKKEN: ZO DOET U DAT

Langzaam bereiden we ons voor op het kerstdiner. Het menu wordt zorgvuldig uitgekozen, de wijnglazen worden geteld, het servies ‘voor de speciale gelegenheden’ wordt van zolder gehaald en het zilveren bestek gepoetst. Maar hoe dekt u eigenlijk de perfecte kersttafel?

Deerenberg & Van Leeuwen Makelaardij