Mag u uw kind geld schenken voor het kopen van een woning?

Mag u uw kind geld schenken voor het kopen van een woning?

Ouders die hun kinderen geld kunnen schenken voor het kopen van een woning, geven de kinderen een grote voorsprong op de woningmarkt. De prijzen van woningen zijn namelijk hoog. Met het inkomen van een starter kan men in grote delen van Nederland geen woning meer kopen. Met hulp van ouders komen er weer mogelijkheden.

Wat hield de jubelton in?

Het was tot 2023 mogelijk om uw kinderen tussen de leeftijd van 18 en 40 jaar oud een bedrag van €106.671 belastingvrij te schenken. Dit bedrag moest gebruikt worden voor het kopen, afbetalen of het verbouwen van de eigen woning van de ontvanger van het geld. Deze schenkingsvrijstelling was overigens niet alleen voor ouders die de kinderen geld wilden schenken. De relatie tussen de schenker en ontvanger was niet bepalend voor de vrijstelling. In 2023 is de schenkingsvrijstelling verlaagd naar €27.231. Sinds 1 januari van dit jaar geldt er geen verhoogde schenkingsvrijstelling meer voor het kopen of verbouwen van een woning.

Belastingvrij schenken aan de kinderen is nog steeds mogelijk

Dit jaar geldt er een schenkingsvrijstelling van €6.633. Hoe het geld wordt besteed door de ontvanger maakt voor de vrijstelling niet meer uit. Voor deze vrijstelling is de relatie tussen de schenker en de ontvanger wel belangrijk. Deze vrijstelling geldt alleen voor schenkingen van ouders aan de kinderen. Voor het betalen van een studie is er nog steeds een verhoogde vrijstelling. In 2025 gaat er waarschijnlijk weer een hogere schenkingsvrijstelling gelden. Voor schenkingen van grootouders aan kinderen geldt in 2024 een vrijstelling van €2.658.

Hoe hoog is de belasting bij een schenking boven de vrijstelling?

Kinderen betalen 10% belasting over een schenking boven de vrijstelling. Als het bedrag boven de vrijstelling meer dan €152.368 bedraagt, moet de ontvanger over het meerdere zelfs 20% belasting betalen. Voor schenkingen van grootouders geldt niet alleen een lagere schenkingsvrijstelling. Ook voor de belastingheffing over hogere schenkingen geldt een hogere heffing. Het gaat bij grootouders namelijk om een heffing van 18% of zelfs 36% bij schenkingen vanaf €152.368 boven de vrijstelling.

Kiezen voor een familiehypotheek kan ook een aantrekkelijke optie zijn

Ouders kunnen er ook voor kiezen om geld uit te lenen aan de kinderen in de vorm van een hypotheek. Dit wordt ook wel een familiehypotheek genoemd. Ouders lenen bijvoorbeeld €100.000 aan de kinderen in de vorm van een hypotheek. Het resterende bedrag kunnen de kinderen lenen bij een bank. Het voordeel hiervan is dat de ouders een hoge rentevergoeding krijgen over het uitgeleende geld. De kinderen kunnen ook voor een familiehypotheek recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Spreek deze optie wel goed door met de hypotheekadviseur, want de familiehypotheek moet wel aan specifieke eisen voldoen.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Zo verhuist u zware meubels zo veilig en efficiënt mogelijk

Zo verhuist u zware meubels zo veilig en efficiënt mogelijk

Verhuizen is vaak een uitdagende onderneming, vooral wanneer het aankomt op het tillen en verplaatsen van zware meubels. Of u nu naar een nieuwe woning gaat of uw interieur opnieuw inricht, het manoeuvreren met grote meubelstukken kan een behoorlijke klus zijn. Hier zijn enkele handige tips om deze taak soepeler te laten verlopen

Kom naar ons WoonCafé op vrijdagavond 5 april van 19:00 tot 21:00 in Alphen aan den Rijn.

Kom naar ons WoonCafé op vrijdagavond 5 april van 19:00 tot 21:00 in Alphen aan den Rijn.

Tijdens het Wooncafé, dat plaatsvindt tussen 19:00 en 21:00 uur, kun je genieten van een drankje terwijl je in gesprek gaat met onze specialisten. 

 

Deerenberg & Van Leeuwen beantwoordt de vraag van de maand

Deerenberg & Van Leeuwen beantwoordt de vraag van de maand

Is een akkoord via WhatsApp een geldige manier om een koopovereenkomst te sluiten? 

Deerenberg & Van Leeuwen Makelaardij