STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN VANAF 1 JULI. TIJD OM OVER TE STAPPEN?

STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN VANAF 1 JULI. TIJD OM OVER TE STAPPEN?

Risico

Zowel de vaste als de variabele energietarieven gaan omhoog. Na een trend van dalende energieprijzen, zitten we weer in de lift omhoog. Voor veel huishoudens geldt dat ze het risico lopen jaarlijks 400 euro meer te moeten gaan betalen. Vooral voor de contracten die binnenkort zijn afgelopen en opnieuw moeten worden afgesloten. Het loont daarom altijd de moeite om uw huidige contract eens goed onder de loep te nemen en te kijken of een andere aanbieder misschien voordeliger is. 

Variabel en vast tarief

Om aanbieders goed met elkaar te kunnen vergelijken is het handig te weten dat uw contract altijd uit een variabel tarief en een vast tarief bestaat. De vaste kosten zijn kosten die u altijd betaalt, ongeacht uw verbruik. De variabele kosten zijn wel afhankelijk van uw verbruik. Wat u precies per kWh betaalt, kan per contract verschillen. Deze prijs wordt bepaald aan de hand van de contractafspraken. Ook kunt u kiezen voor een vast of variabel contract. Bij een vast contract ligt de prijs per kWh vast voor de gehele looptijd van uw contract. Bij een variabel contract mag de leverancier de prijs tweemaal per jaar aanpassen. Dit kan in uw voordeel zijn, maar ook zeker in uw nadeel. Deze wijziging van tarieven vindt plaats op 1 januari en 1 juli. Voor de mensen met een variabel contract is nu dus duidelijk dat de energierekening gaat stijgen.

Overstappen?

Wilt u uw contract eens onder de loep nemen, denk dan aan de onderstaande punten:

  • Weet wat u hebt. Voordat u overstapt is het goed in beeld te brengen wat u nu precies hebt. Kijk naar de afspraken die er liggen en ook naar de voorwaarden. Kunt u overstappen en per wanneer? Voordat u heel veel tijd kwijt bent aan een vergelijkend warenonderzoek, is het handig te weten hoe zinvol dat is.
  • Gebruik verschillende vergelijkingssites. Zodra u de huidige voorwaarden in beeld hebt en de mogelijkheid er is dat u kunt overstappen, gaat het vergelijken beginnen. Er worden online verschillende vergelijkingssites aangeboden die u kunnen helpen, maak daar ook gebruik van. Zorg ervoor dat u geen appels met peren gaat vergelijken.
  • Houd rekening met de variabele en vaste kosten. Staar u niet blind op een van beide. Tegen hele lage vaste kosten, kunnen weer hoge variabele kosten staan en andersom. Kijk altijd naar het totaalplaatje.
  • Vergelijk vaste en variabele contracten. Wat zijn de voorwaarden voor beiden en welke risico’s loopt u?
  • Ga niet voor de cadeaus. Hoe verleidelijk dat op de korte termijn ook is. Slimme energiemeters, kortingen op uw eerste factuur. Het is erg aanlokkelijk, maar kijk altijd naar de lange termijn en wees realistisch of de korting of het cadeau om u binnen te halen opweegt tegen de contractafspraken die er straks liggen.
  • Lees en vergelijk de voorwaarden. Waar u normaliter snel het vakje ‘Ik heb de voorwaarden gelezen’ aanvinkt, loont het nu echt de moeite deze goed door te nemen en ook te vergelijken. Weet waarvoor u tekent.

Succes met vergelijken! U zult zien dat het de moeite loont. 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Energiezuinigheid van een woning wordt nog belangrijker

Energiezuinigheid van een woning wordt nog belangrijker

Wonen in een energiezuinige woning kan zorgen voor een aanzienlijk lagere energierekening. Geldverstrekkers houden hier ook steeds vaker rekening mee bij het berekenen van de maximale hypotheek voor het kopen van een woning. Het verschil tussen een hypotheek voor een energiezuinige en een energieverslindende woning loopt in de tienduizenden euro’s. Mede door de piek in de energieprijzen in het najaar van 2022, letten kopers van woningen nu beter op het energielabel van woningen die in verkoop staan. Woningen met de slechtste energielabels (E, F en G) zijn hierdoor moeilijker verkoopbaar. Hier komt nog een schepje bovenop doordat u voor een woning met een goed energielabel meer hypotheek kunt krijgen dan voor een woning met een slecht energielabel.

Bovengrens NHG stijgt in 2024 verder

Bovengrens NHG stijgt in 2024 verder

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een Nederlandse overheidsregeling die bedoeld is om huizenkopers te ondersteunen en te beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. NHG biedt financiële zekerheid aan zowel kopers als geldverstrekkers. Ieder jaar wordt bepaald tot welke woningwaarde consumenten gebruik kunnen maken van deze garantie. Voor 2024 is de NHG-grens vastgesteld op €435.000.

✨ Doe mee met onze Sinterklaas kleuractie!

✨ Doe mee met onze Sinterklaas kleuractie!

Op zaterdag 18 november verwelkomen we Sinterklaas weer in Nederland en dat willen wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan, zeker niet voor de (klein)kinderen van onze gewaardeerde relaties!

Deerenberg & Van Leeuwen Makelaardij