STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN? ZO HOUDT U DE REKENING LAAG

STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN? ZO HOUDT U DE REKENING LAAG

Bewust

Het gebruik van energie gaat vaak ongemerkt. De meter draait wel terwijl u aan het koken bent, onder de douche staat of de kachel een graadje hoger zet. U bent zich er vaak niet van bewust hoeveel impact op de rekening deze kleine handelingen eigenlijk hebben. Met het stijgen van zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen is het in de eerste plaats goed om u bewust te zijn van uw dagelijkse handelingen en wat dat aan energie kost. Dat hoeft u niet letterlijk op de euro door te rekenen, maar de bewustwording dat iedere lamp die aanstaat en ieder apparaat op stand-by energie kost is een goed begin.

Beperk het doucheritueel

Denk bij de dagelijkse handelingen bijvoorbeeld eens aan uw doucheritueel. Helemaal zodra de ‘r’ weer in de maand zit, is een lange douchebeurt om lekker op te warmen natuurlijk heel fijn. Dat vindt ook uw energiemeter die flink staat te draaien en geld staat te slurpen. Juist hier valt voordeel te behalen. Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Wanneer u als gezin geen 9 minuten maar 5 minuten onder de douche doorbrengt, bespaart u jaarlijks 15.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is een besparing van gemiddeld € 70,- per jaar. Het timen van uw douche levert dus echt geld op. Combineer dit met een waterbesparende douchekop en uw energierekening wordt zelfs nog lager.

Tref kleine isolerende maatregelen

Het treffen van isolerende maatregelen is altijd een goed idee om de energierekening te drukken. U hoeft hierbij niet eens te denken aan een enorme investering. Kleine aanpassingen kunnen al voldoende zijn om de energierekening omlaag te krijgen. Denk aan het dichten van naden en kieren op tochtige plekken en het gebruik van tochtstrippen langs de deuren. Ook het aanbrengen van radiatorfolie scheelt toch weer een paar tientjes op jaarbasis. Radiatorfolie stopt namelijk onnodig warmteverlies van de radiator en kan zo de warmte efficiënter benutten. 

Vervang lampen

Met de juiste verlichting bespaart u ook al snel weer een paar tientjes per jaar. Vervang al uw gloeilampen en halogeenverlichting voor energiezuinige ledverlichting. Ondanks dat gloeilampen bijna niet meer te koop zijn en halogeenverlichting lang zo populair niet meer is, blijkt dat in veel huishoudens nog steeds dergelijke verlichting aanwezig is. Loop daarom eens een rondje door uw huis en controleer ieder lichtpunt om er zeker dan te zijn dat u energiezuinige verlichting gebruikt. Het mag een open deur zijn dat u, ook ledverlichting, niet onnodig aan laat staan. Dus verlaat u de ruimte, schakel de verlichting uit. 

Ga voor een graadje minder

De verwarming zorgt ook voor een flinke kostenpost op de energienota. Ook hier kunt u flink op besparen. Met een graad minder overdag, bespaart u al € 50,- per jaar. Zet u daarnaast de verwarming ’s nachts zelfs enkele graden kouder, dan kan de besparing zelfs oplopen tot wel € 100,- per jaar. Woningen met vloerverwarming kunnen de verwarming ‘s nachts rustig op 17 tot 18 graden zetten. Ook de kachel in de slaapkamer kan wel uit. Een extra deken of een warme kruik levert u weer acht tientjes extra op. 

Verlaag temperatuur cv-ketel

De cv-ketel is ook behoorlijke energieslurper waar u gemakkelijk wat op kunt besparen. Wist u dat de standaard instelling voor het verwarmen van aangevoerde water 80 of 90 graden is? Dat is volgens de experts onnodig warm, omdat met een lagere temperatuur de woning vaak ook voldoende verwarmd wordt. Deze temperatuur kunt u eenvoudig terugschroeven tot 60 of 70 graden. Doe dit in een paar stapjes, zodat u zeker weet dat uw woning behaaglijk blijft. 

Met een paar eenvoudige en goedkope maatregelen houdt u de energierekening betaalbaar.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Bouwschutting Baronie Haven

Bouwschutting Baronie Haven

Mooie bouwschutting geplaatst langs het project Baronie Haven fase 3.

Verplicht tonen energielabel bij verkoop per 1 januari 2022

Verplicht tonen energielabel bij verkoop per 1 januari 2022

Het is al enige tijd verplicht om bij verkoop van uw woning een energielabel te overhandigen aan de koper. Tot 1 januari 2022 is het verplicht om het label uiterlijk bij de overdracht van de woning bij de notaris aan de koper te overhandigen. Per 1 januari 2022 zijn de regels wat strenger. Bij de verkoop van de woning dient in alle reclame-uitingen het energielabel te worden getoond. Dit betekent dat u dit al in de verkooptekst van uw woning moet opnemen. Dus ook op Funda. Zorg dat u op tijd start met het aanvragen van het energielabel.

GRENS NHG STIJGT PER 1 JANUARI 2022

GRENS NHG STIJGT PER 1 JANUARI 2022

De huizenprijzen zitten nog steeds in de lift en daar lijkt nog geen eind aan te komen. Dit heeft gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Door het stijgen van de huizenprijzen worden steeds minder hypotheken met NHG afgesloten, omdat de huizenprijs de NHG-grens steeds vaker overschrijdt. Daarom besluit NHG de kostengrens per 1 januari 2022 te verhogen naar €355.000.