WAT WILLEN DE DRIE GROOTSTE PARTIJEN BETREFFENDE DE WONINGMARKT?

WAT WILLEN DE DRIE GROOTSTE PARTIJEN BETREFFENDE DE WONINGMARKT?


Nieuwbouw

Op dit moment is er een groot tekort aan beschikbare woningen. De krapte is nijpend. Er is veel te veel vraag voor het beschikbare aanbod, waardoor veel woningzoekers achter het net vissen. Het bouwen van woningen zou een oplossing kunnen zijn om iets aan deze krapte te doen en geeft starters en senioren ook weer de kans op het vinden van een geschikte woning. Zo denken de drie grootse partijen erover:

  1. VVD wil de focus vooral leggen op betaalbare koop- en huurwoningen. Met een nationaal bouwfonds moeten de lasten voor bouwers worden verlaagd. Daarnaast komt er een speciaal hoger OZB-tarief voor onbebouwde woninggrond om ervoor te zorgen dat bouwgrond benut gaat worden.
  2. D66 wil eerst de uitstoot binnen landbouw, industrie of verkeer terugdringen om woningbouw mogelijk te maken. Zij stimuleren innovatief bouwen en willen een crisisfonds beschikbaar stellen om te voorkomen dat nieuwbouw stil komt te liggen in tijden van crisis. D66 wil woningen deels in een fabriek maken, zodat deze ook makkelijker kunnen worden aangepast om te voldoen aan de woonwensen in iedere levensfase.
  3. PVV vindt dat er meer en sneller bouwgrond beschikbaar moet komen. Net als het versnellen van het afgeven van de bouwvergunningen. De focus voor de woningbouw ligt bij de PVV vooral op het middensegment.

Hypotheekrenteaftrek

Er is al veel gezegd en geschreven over de hypotheekrenteaftrek en dit onderwerp blijft altijd actueel en belangrijk voor veel huizenbezitters. Dit is het standpunt van de partijen:

  1. VVD wil de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afbouwen tot er nog 1 tarief over is. Hiermee blijft de hypotheekrenteaftrek dus nog wel bestaan. De opbrengst hiervan wordt teruggegeven door de inkomstenbelasting te verlagen.
  2. D66 wil de hypotheekrenteaftrek volledig afbouwen en ter compensatie de inkomstenbelasting verlagen. Een kleine catch voor huizenbezitters met een hoge WOZ-waarde: door het plafond van het eigen woningforfait te verhogen moet deze doelgroep juist meer inkomstenbelasting betalen.
  3. PVV vindt dat er niets aan de huidige regel veranderd hoeft te worden.

Duurzaam wonen

Ook duurzaam wonen is een belangrijk punt op de agenda. We willen allemaal wel graag duurzamer wonen, maar niet tegen ieder bedrag. We willen best investeren in duurzame maatregelen, maar daar moet ook wat tegenover staan. Dit zeggen de partijen:

  1. VVD vindt dat verduurzaming van de woning fiscaal aftrekbaar moet zijn via het eigen woningforfait. Op deze manier worden duurzame investeringen niet beboet wanneer hierdoor de woningwaarde stijgt.
  2. D66 is voor het stimuleren van duurzame huizen. Dit zou terug te zien zijn in de berekening voor de maximale hypotheek, waarbij rekening gehouden kan worden met de hoogte van de energielasten. En er moet meer klimaatneutraal worden gebouwd met klimaatneutrale bouwstoffen.
  3. PVV wil vooral dat de belemmerende regels rondom het klimaat, het milieu en de uitstoot van stikstof stoppen.

Het is nu vooral nog koffiedik kijken. Wat er uiteindelijk van de plannen terechtkomt, zal de tijd moeten uitwijzen. We verwachten hier en daar nog wel wat compromissen en we weten nu ook nog niet hoe de coalitie eruit gaat zien, maar dat het onderwerp woningmarkt op de politieke agenda’s staat, is een ding dat zeker is. 

Gerelateerde Nieuwsberichten

NVM Open Huizen Dag 1 oktober

NVM Open Huizen Dag 1 oktober

De NVM Open Huizen Dag op 1 oktober 2022 is van 11.00 tot 15.00 uur. Je kunt vrijblijvend zonder afspraak de deelnemende huizen bekijken.

Winnaars huttenbouw Interieurdesign wedstrijd

Winnaars huttenbouw Interieurdesign wedstrijd

Wat hebben we een super mooie hutten gezien vandaag. En wat was het moeilijk kiezen. Heel veel kinderen hebben echt onwijs hun best gedaan om de hut te stylen. De winnaars van de 1e prijs zijn Roos, Rowena, Lieske en Maylanie. Geniet van jullie pannekoek bij de Pannekoe. De winnaars op de 2e en 3e plaats kunnen een heerlijk ijsje bij Ijssalon Sebastiaan halen.
Nogmaals gefeliciteerd en heel veel plezier vanavond en vannachtšŸ„³.